Blog Image

Girişimsel Radyoloji

Girişimsel radyoloji, görüntüleme yöntemleri kullanarak hastalıkların tanı ve tedavisinde minimal invaziv (düşük invazivlik) yöntemlerle müdahale eden tıbbi bir alt dalıdır. Bu tıp dalında, radyoloji uzmanları görüntüleme teknikleri yardımıyla vücut içerisine ince kataterler veya iğneler yönlendirerek tedavi veya tanı amaçlı müdahaleler gerçekleştirirler.

Girişimsel radyoloji, açık cerrahi müdahalelere göre daha az invaziv ve genellikle hastalar için daha az travmatik bir seçenek olabilir. Radyoloji uzmanları, röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MR), bilgisayarlı tomografi (BT) veya ultrasonografi gibi görüntüleme tekniklerini kullanarak hastalığın yerini ve yaygınlığını belirlerler ve bu görüntüleme eşliğinde girişimsel prosedürleri gerçekleştirirler.

Girişimsel radyoloji, kan damarlarına stent yerleştirme, anjiyoplasti, embolizasyon (damarları tıkama), tümör ablasyonu (tümörlerin yok edilmesi), biyopsi (örnek alma), drenaj uygulamaları ve vertebralplasti gibi birçok prosedürü içerir. Bu teknikler, kanser, kan damarlarındaki tıkanıklıklar, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi çeşitli tıbbi durumların tedavisinde etkili ve başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar.

Girişimsel radyoloji, hastaların daha hızlı iyileşmesini ve daha az komplikasyon yaşamasını mümkün kılarak tıbbi tedavi süreçlerine önemli katkılar sağlar. Ayrıca, cerrahi müdahaleye uygun olmayan hastalara alternatif tedavi seçenekleri sunarak sağlık hizmetlerinin çeşitliliğini artırır. Girişimsel radyologlar, görüntüleme tekniklerini ve ileri tedavi yöntemlerini kullanarak hastaların sağlık durumlarını en iyi şekilde değerlendirmek ve tedavi etmek için çaba sarf ederler.